Nukkekoti ensi-iltaan Rauman teatterissa

16.01.2023 · 12:01

Rauman teatterin vuoden 2023 avaa todellinen klassikkonäytelmä, Henrik Ibsenin Nukkekoti.

Vuonna 1879 valmistunut Nukkekoti on norjalaisen Ibsenin kuuluisin näytelmä. Nukkekoti herätti ilmestyessään kohua, sillä näytelmä kritisoi voimakkaasti viktoriaanisia avioliittonormeja. Vaikka näytelmä onkin jo yli 140 vuoden takaa, sen teemat ovat edelleen ajankohtaisia nyky-yhteiskunnassa. Nukkekodin piti saada ensi-iltansa alun perin jo tammikuussa 2022, mutta vuoden takaisten olosuhteiden vuoksi perhedraamaksikin luonnehdittu näytelmä pääsee yleisön eteen vasta nyt.

Nukkekoti on todella väkevä draama, joka sisältää jopa dekkarimaisia jännitteitä. Toteutuksemme on ajaton, sillä teemojensa ansiosta tarina on täysin luettavissa nykyaikaisenakin näytelmänä. Naisen asema perheessä ja parisuhteessa, tasa-arvo sekä rakastamisen vaikeus ovat edelleen yhteiskuntamme suuria kysymyksiä. Nukkekoti on myös ihmisen kasvutarina, kertoo Rauman teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva, joka on myös ohjannut esityksen.

Nukkekodin naispääosaa, Noraa, pidetään vastaavana roolina naisnäyttelijälle kuin Shakespearen Hamlet on miesnäyttelijälle. Rauman teatterissa Noran roolissa nähdään Raisa Sorri. Nora on elänyt elämänsä kuin suojattu nukke. Lapsuuden ja nuoruuden hän vietti isänsä siipien alla ja aikuisikä on kulunut pankinjohtajaksi matkalla olevan Torvaldin (Timo Julkunen) edustusvaimona. Noralla on kuitenkin salaisuus, joka paljastuessaan uhkaa kaataa ulospäin onnelliselta vaikuttavan avioliiton kulissit.

Näytelmän pääosissa esiintyvien Sorrin ja Julkusen lisäksi rooleissa nähdään myös muut Rauman teatterin näyttelijät Ninni Kekki, Juha Kulmala ja Mona Lehtola. Asioitsija Krogstadin roolissa vierailee Ilkka Koivula.

Nukkekodin lavastuksen on suunnitellut Rauman teatterissa ensimmäistä kertaa vieraileva Aili Ojalo. Pukusuunnittelu on Elina Vätön ja kampausten, peruukkien sekä maskeerausten takana on Tuula Kupiainen-Koivisto. Koreografiat ovat Osku Heiskasen käsialaa ja musiikkidramaturgia Otto Kanervan ja Perttu Suomisen, joka toimii myös esityksessä muusikkona.

Nukkekoti saa ensi-iltansa Rauman teatterissa 21. tammikuuta.

Esityksen kesto on noin 2 tuntia 30 minuuttia, sisältäen väliajan.

Lehdistökuvia on ladattavissa Media-osiosta.


Yhteistyökumppanit

BondeCamp ConsultingHovi HotelsOsuuskauppa KeulaSanomalehti Länsi-SuomiRadio RamonaRaumaRauman LukkoOmaSp