Rakastunut Ryti ensi-iltaan

11.10.2017 · 11:57

Musiikkinäytelmä Risto Rytin elämästä ensi-iltaan Rauman Kaupunginteatterissa 14. lokakuuta.

Millainen oli huittislainen lahjakkuus, joka nostettiin nuoren tasavallan johtoon?
Millainen oli lakimies, joka todisti ystävänsä Alfred Kordelinin murhan?
Millainen oli rakastunut Ryti?

Rauman Kaupunginteatterin kantaesitys Rakastunut Ryti kurkistaa Suomen viidennen presidentin elämänvaiheisiin. Risto Heikki Ryti oli talonpojan poika Huittisten tasaisilta savimailta. Vetäytyvä juristi päätyi valtionpäämieheksi. Hän ohjasti kansakuntaa sodan liekkien läpi, mutta tuomittiin toimistaan sotasyylli-senä.

Ryti oli hiljainen mies. Hän avasi harvoin suunsa, mutta kun sen teki, häntä kuunneltiin. Porukan nuorimman sana painoi niin Porin lyseossa, Rauman lakiasiaintoimistossa kuin valtioneuvoston linnassakin. Sielunkumppaninsa Ryti löysi Gerda Serlachiuksesta. Naisen villi luonnonusko haastoi miehen kuivan, matemaattisen viileyden.

Rauman Kaupunginteatterille näytelmän ovat käsikirjoittaneet Tapio Liinoja ja Reidar Palmgren. Näytelmän ohjaus on Antti Majanlahden, jonka työn Rauman Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva on viimeistellyt.

– Keskustelimme suru-uutisen jälkeen Antin perheen kanssa ja he toivoivat, että viimeistelemme Antin työn saattamalla näytelmän ensi-iltaan suunnitellun aikataulun mukaisesti. Työryhmän sisälläkin nousi esiin lämmin taistelutahto. Teemme tämä kunnioituksena Antille, Kanerva kertoo.


Yhteistyökumppanit

BondeCamp ConsultingHovi HotelsOsuuskauppa KeulaSanomalehti Länsi-SuomiRadio RamonaRaumaRauman LukkoOmaSp