Rauman teatterin keväässä Nukkekoti ja Hui kauhistus!

23.09.2021 · 13:00

Rauman teatterin vuoden 2022 avaa todellinen klassikkonäytelmä, Henrik Ibsenin Nukkekoti.

Vuonna 1879 valmistunut Nukkekoti on norjalaisen Ibsenin kuuluisin näytelmä. Nukkekoti herätti ilmestyessään kohua, sillä näytelmä kritisoi voimakkaasti sen aikaisia avioliittonormeja. Vaikka näytelmä onkin vanha, sen kantavat teemat ovat edelleen ajankohtaisia nyky-yhteiskunnassa.

Nukkekoti on todella väkevä draama, jossa on mielestäni jopa dekkarimaisia jännitteitä. Toteutuksemme tulee olemaan ajaton, sillä teemojensa ansiosta tarina on täysin luettavissa nykyaikaisenakin näytelmänä. Naisen asema perheessä ja parisuhteessa, tasa-arvo sekä rakastamisen vaikeus ovat edelleen yhteiskuntamme suuria kysymyksiä, kertoo Rauman teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva, joka myös ohjaa esityksen.

Nukkekodin naispääosaa, Noraa, pidetään vastaavana roolina naisnäyttelijälle kuin Shakespearen Hamlet on miesnäyttelijälle. Rauman teatterissa Noran roolissa nähdään Raisa Sorri. Nora on elänyt elämänsä kuin suojattu nukke. Lapsuuden ja nuoruuden hän vietti isänsä siipien alla ja aikuisikä on kulunut pankinjohtajaksi matkalla olevan Torvaldin (Timo Julkunen) edustusvaimona. Noralla on kuitenkin salaisuus, joka paljastuessaan uhkaa kaataa ulospäin onnelliselta vaikuttavan avioliiton kulissit.

Näytelmän pääosissa esiintyvien Sorrin ja Julkusen lisäksi rooleissa nähdään myös muut Rauman teatterin näyttelijät Ninni Kekki, Juha Kulmala ja Mona Lehtola. Asioitsija Krogstadin roolissa vierailee Ilkka Koivula. Nukkekodin lavastuksen suunnittelee Rauman teatterissa ensimmäistä kertaa vieraileva Aili Ojalo. Pukusuunnittelu on Elina Vätön ja kampaukset sekä maskeeraukset suunnittelee Tuula Kupiainen-Koivisto.

Nukkekoti saa ensi-iltansa Rauman teatterissa 29. tammikuuta.

Pitkästä aikaa oma lastennäytelmä

Viimeisen viiden vuoden aikana Rauman teatterissa on nähty useita vierailevia lastenesityksiä. Huhtikuussa on pitkästä aikaa oman lastennäytelmän vuoro. Mauri Kunnaksen tunnettuun kirjaan pohjautuva Hui kauhistus! valmistui jo viimekeväisen esitystauon aikana. Mona Lehtolan ohjaaman esityksen rooleissa nähdään Timo Julkunen, Ninni Kekki, Juha Kulmala, Mona Lehtola, Raisa Sorri ja Perttu Suominen, joka on myös säveltänyt näytelmän musiikit.

Hauskoja ja opettavaisia tarinoita sisältävän Hui kauhistus! -lastennäytelmän ensi-ilta on Rauman teatterissa 29. huhtikuuta.

Pirtumiehet ja Varasto jatkavat, Pate Mustajärvi konsertoi Rauma-salissa

Rauman teatterin kevätkauden ohjelmistossa jatkavat myös 11. syyskuuta yleisöensi-iltansa saanut musiikkinäytelmä Pirtumiehet sekä 2. lokakuuta ensi-iltaan tuleva hävytön ja röyhkeä draamakomedia Varasto.

Maaliskuussa Rauma-saliin saapuu itse Pate Mustajärvi konserttikiertueellaan Tämä(kin) tarina on tosi. Kitaristi Ari ”Kankku” Kankaanpään säestämä konsertti on Rauma-salissa 25. maaliskuuta.

Pate Mustajärven konsertin liput ovat jo myynnissä. Muiden kevätkauden esitysten lipunmyynti alkaa maanantaina 27. syyskuuta.


Yhteistyökumppanit

BondeCamp ConsultingHovi HotelsOsuuskauppa KeulaSanomalehti Länsi-SuomiRadio RamonaRaumaRauman LukkoOmaSp