Tapio Koivukarin Pirtumiehet-romaani Rauman teatterin näyttämölle

19.08.2020 · 13:01

Rauman teatterin vuoden 2021 avaava musiikkinäytelmä kertoo viinan salakuljettajista kieltolain aikaan.

Ruohosen Viku on Laihosen mamman kasvattipoika. Isää hänellä ei ole eikä ole äidistäkään aina niin tietoa. Eletään itsenäisen Suomen ensivuosia Raumalla.

Kauppamiehen vaistolla varustettu Viku vainuaa ansaintamahdollisuudet kieltolain astuessa voimaan. Hän ostaa Saksassa käyneeltä kaljaasilta pirtua ja aloittaa liiketoiminnan. Kauppa käy ja omaisuus karttuu. Vahvoista luokkarajoista huolimatta Viku vie vihille tansseissa tapaamansa suuren perheen tyttären, Annan.

Sana Vikun liiketoimista kuitenkin leviää ja trokarin leima istuu lujassa. Onnistuneet afäärit herättävät paitsi janoisten asiakkaiden, myös virkavallan mielenkiinnon. Nuoressa tasavallassa kaksinaismoralismi on valloillaan, sillä lain rikkominen on yleistä ja trokarin omaisuutta lait eivät suojaa senkään vertaa.

Veijarimaisen musiikkinäytelmän ovat käsikirjoittaneet Tapio Koivukari ja Sakari Kirjavainen, joka myös ohjaa esityksen. Kyseessä on mm. Runeberg-palkitun raumalaiskirjailija Koivukarin kolmas Rauman teatterin lavalle dramatisoitava teos. Myös kaksi aiempaa, Luodetuulen maa (2010) ja Missä aallot murtuvat (2013), syntyivät Koivukarin ja mm. vuoden elokuvaohjaajana palkitun Kirjavaisen yhteistyönä.

Pirtumiehet-näytelmän musiikit on säveltänyt Perttu Suominen. Lavastus on Jukka Uusitalon ja pukusuunnittelu Helena Hankosalon käsialaa. Kampaukset ja maskeeraukset luo Tuula Kupiainen-Koivisto. Rooleissa nähdään Timo Julkunen, Ninni Kekki, Juha Kulmala, Mona Lehtola, Joni Leponiemi ja Raisa Sorri.

Pirtumiehet saa ensi-iltansa ja kantaesityksensä Rauman teatterissa 30. tammikuuta.

Fingerpori ja Sebastian – kahdesti syntynyt jatkavat myös kevätkaudella

Kevätkauden ohjelmistossa jatkavat myös tänä syksynä ensi-iltansa saavat Pertti Jarlan sarjakuviin pohjautuva Fingerpori sekä uusi musiikkikomedia Sebastian – kahdesti syntynyt.

Kevätkauden ohjelmistoa tullaan täydentämään myöhemmin julkaistavilla vierailuesityksillä. Koronatilanteen salliessa toiveissa on tuoda Rauman teatteriin ainakin vieraileva lastenesitys. Kevätkauden lipunmyynti alkaa 1. syyskuuta.


Yhteistyökumppanit

BondeCamp ConsultingHovi HotelsOsuuskauppa KeulaSanomalehti Länsi-SuomiRadio RamonaRaumaRauman LukkoOmaSp